SARAMOB DESIGN – Din ce materiale se realizeaza mobila la comanda?
Aceasta este una dintre principalele intrebari pe care le primim din partea clientilor nostri. Fie ca este vorba despre mobila din bucatarie, dormitor sau baie, alegerea materialului este un pas important in procesul de productie al mobilierului la comanda. Materialul trebuie ales in functie de destinatia mobilierului, design, tipul de finisaj dorit. Mobila la comanda, cu un design modern este realizata cel mai des din PAL sau MDF, deoarece sunt materiale mai putin costisitoare si se pot prelucra mai usor decat lemnul masiv.
Ce este PAL-ul?
PAL-ul (placi aglomerate de lemn) este un amestec din lemn tocat si rasini sintetice, care mai apoi este presat la temperaturi mari sub forma de placa. Cele mai utilizate placi au 18mm grosime, iar marginile trebuie finisate cu cant. Cantul este o folie subtire din hartie(cant melamina) sau din plastic(cant PVC, cant ABS) care acopera marginea PAL-ului pentru a nu lasa umezeala sa patrunda in interiorul placii. Cantul se lipeste cu un adeziv special prin presare, cu ajutorul unei masini de cantuit.
In majoritatea cazurilor, cantul ABS este utilizat pentru fronturi, deoarece are o margine rotunjita care ofera un aspect estetic mai placut.
PAL melaminat-Mobilier la comanda
Placa de PAL brut se foloseste de obicei pentru structura de rezistenta a canapelelor, iar pentru mobilier se aplica peste placa un strat de material de finisaj cu rol protector si estetic.
Cel mai utilizat material de finisaj este melamina, o hartie decorativa impregnata cu rasina melaminica care poate avea aspect lucios, mat, texturat.
PAL-ul melaminat are o gama larga de culori uni, dar si texturi care imita fibra de lemn.
Care sunt avantajele PAL-ului?
- Spre deosebire de alte materiale, PAL-ul are un cost mai scazut
- Timpul de fabricare este rapid si procesul de prelucrare este mai simplu
- Ofera o gama larga de culori si texturi care imita lemnul
- Este ecologic. Materialul este fabricat din resturile rezultate in urma prelucrarii lemnului
Care sunt dezavantajele PAL-ului?
- Se degradeaza mai rapid in conditii de umiditate si caldura
- Rezistenta in timp este mai mica fata de alte materiale
- Nu se pot decupa modele in relief
- Nu se poate reconditiona in caz de deteriorare
Mobilier bucatarie din PAL melaminat cu textura de lemn si MDF vopsit negru mat
Mobilier dormitor din PAL melaminat UNI
Ce este MDF-ul?
MDF-ul (fibra de densitate medie) este realizat prin acelasi proces precum PAL-ul, dar lemnul din compozitie este maruntit mult mai fin. Astfel placa de MDF are o suprafata mai fina si mai dura, care permite frezarea modelelor in relief. In procesul de fabricare se utiizeaza temperaturi mai ridicate decat in cazul PAL-ului, atfel incat placa de MDF are o compozitie fara goluri si nu necesita aplicarea cantului pe margine.
Mobila din MDF vopsit
Se obtine prin aplicarea unui prim strat izolator, urmat de un strat de grund(baza care ajuta vopseaua sa adere pe suprafata) care dupa uscare se slefuieste si se aplica un strat final de vopsea. Acest strat final de vopsea poate fi cu aspect lucios, mat sau texturat.Este un material usor de intretinut si in cazul in care suprafata este deteriorata, se poate revopsi.
Mobila din MDF furniruit
Finisarea se realizeaza cu furnir, o placa subtire de lemn(1 mm) care se lipeste cu adeziv, iar la final se poate baitui si lacui.
Astfel se poate obtine un aspect clasic,elegant care imita fibra de lemn.
Care sunt avantajele MDF-ului?
- Este mai putin costisitor decat lemnul masiv
- Rezistenta mai mare la caldura si umiditate
- Suprafata fina si dura permite realizarea modelelor in relief
- Gama larga de culori si finisaje
- Se poate reconditiona in cazul in care suprafata a fost deteriorata
- Marginile fronturilor se pot rotunji si nu necesita cant
Care sunt dezavantajele MDF-ului?
- Costuri mai mari decat in cazul PAL-ului
- Timp de prelucrare mai indelungat
Mobilier living MDF vopsit si MDF texturat
Mobilier living MDF vopsit si MDF texturat