SARAMOB DESIGN – Cum curatam mobila din PAL si mobila din MDF?
Intretinerea si curatarea mobilierului
Locuinta ta este amenajata conform nevoilor personale si iti doresti sa o pastrezi ca noua pentru o perioada indelungata de timp. Pentru a pastra mobilierul intr-o stare buna este important sa stii ce tipuri de materiale s-au utilizat si sa tii cont de particularitatile fiecarei suprafete. Curatarea mobilierului trebuie facuta periodic pentru a asigura rezistenta in timp a acestuia.
Sfaturi generale- Intretinerea si curatarea mobilierului
- Alege un tip de material potrivit pentru conditiile de mediu. De exemplu in baie, bucatarie unde avem umiditate crescuta este recomandat mobilierul din MDF.
- Mentine o temperatura constanta in interiorul casei si pozitioneaza piesele de mobilier la distanta de sursele de caldura deoarece in timp isi pot schimba culoarea sau forma.
- Nu utiliza materiale abrazive si solutii de curatare agresive care contin alcool, clor, acetona, amoniac.
- Indiferent de tipul de material, stergerea prafului sau a petelor se face cu un pamatuf sau cu lavete din microfibra. Microfibra este un tip de material care absoarbe rapid grasimile, murdaria si datorita acumularii de electricitate statica, atrage cu usurinta praful. Fiind un material moale, non-abraziv, evitam sa zgariem suprafata mobilierului.
- Orice substanta varsata pe suprafata mobilierului trebuie stearsa cat de repede posibil.
Mobilier din PAL si MDF vopsit
Majoritatea mobilierului de pe piata actuala este realizat din PAL melaminat sau MDF. Aceste doua materiale sunt folosite frecvent datorita faptului ca sunt o varianta mai putin costisitoare si se pot intretine/curata foarte usor. Pentru ingrijirea uzuala se recomanda spray de mobila (fara ulei) sau solutie pentru geamuri (fara alcool) pulverizat direct pe o laveta moale. Pentru a evita decolorarea sau patarea mobilierului trebuie evitata pulverizarea solutiilor de curatenie direct pe suprafete.
Indepartarea petelor dificile, inclusiv cele de grasime se poate face cu un amestec de apa rece si detergent de vase. Laveta trebuie stoarsa foarte bine si dupa stergerea suprafetei uscam cu un prosop de hartie.
In cazul mobilierului cu aspect lucios trebuie sa avem grija la inchiderea/deschiderea usilor cu manere aplicate, deoarece bijuteriile sau unghiile pot lasa urme usoare de zgarieturi. Mobilierul din MDF se poate revopsi in cazul in care suprafata a fost deteriorata.
Mobilier din lemn masiv
Si in cazul mobilierului din lemn masiv, se recomanda evitarea substantelor de curatare agresive si a buretilor abrazivi. Este de preferat sa utilizezi solutii concepute special pentru intretinerea lemnului, pulverizate pe o laveta moale din bumbac.
Pentru a pastra lemnul intr-o stare cat mai buna, pe o perioada indelungata de timp, suprafata trebuie lustruita cu ceara. Acest proces se face regulat, cu o carpa moale si uscata, in sensul fibrelor de lemn.
Datorita faptului ca lemnul isi poate schimba forma in functie de variatiile de temperatura, este indicat sa mentii o temperatura ambientala constanta de aproximativ 15-25 grade, iar umiditatea aerului sa fie intre 40-50%.
Blaturi bucatarie – Curatarea mobilierului
Intretinerea suprafetelor din material compozit HI-MACS
Materialul compozit HI-MACS este un material omogen, neporos care poate fi curatat cu servetele umede sau cu solutii speciale pentru curatarea suprafetelor din bucatarie. Nu este indicat sa utilizam substante care contin acizi, precum acetona sau clorura de metil, deoarece pot decolora materialul. De asemenea nu este indicat sa asezam vase fierbinti direct pe blat. Datorita faptului ca este un material cu proprietati de termoformare, caldura ar putea sa deterioreze blatul.
Petele dificile precum vinul, ceaiul, pot fi indepartate cu o solutie de inalbire care se lasa maxim 5 minute. Ulterior se sterge suprafata cu un amestec de apa cu detergent, iar in final clatim cu apa curata.
Spre deosebire de celelalte materiale, blatul din HI-MACS poate fi curatat cu un burete usor abraziv. Astfel putem scapa de micile zgarieturi, arsuri sau pete de nicotina. Dupa curatarea cu buretele abraziv se poate lustrui cu o laveta moale pentru a-si recapata aspectul lucios. Daca taieturile si zgarieturile fine se pot repara cu buretele abraziv, cand avem zone mari deteriorate, zgarieturi adanci este timpul sa apelam la specialisti. Acest tip de material isi poate recapata aspectul neted si uniform prin slefuire cu aparate utilizate in prelucrarea lemnului.
Intretinere si curatare mobilier-Blat termorezistent si laminat compact
Si pentru aceste doua tipuri de material pastram indicatia de a nu aseza vase fierbinti pe blat, nu utilizam suprafata pentru taierea produselor alimentare si nu utilizam lavete abrazive. Orice produs cu particule sau textura abraziva influenteaza negativ luciul suprafetei si poate produce zgarieturi.
Pentru intretinerea zilnica se recomanda utilizarea solutiilor penru curatarea geamurilor impreuna cu o laveta moale sau prosop de bucatarie. Substantele de lustruit sau agentii de curatare care contin ceara trebuie evitati, deoarece au tendinta de a forma o pelicula lipicioasa pe suprafata laminata care atrage murdaria.Lichidele varsate trebuie sterse complet si repede, in special in zonele din jurul decupajelor și imbinarilor. Odata deteriorate aceste doua tipuri de blat trebuie inclocuite, deoarece nu se pot slefui.